Afspraak maken voor advies in onze showroom in Brugge of Antwerpen.
Maak een showroom afspraak »
Vrij hangende gordijnen zijn gordijnen die recht naar beneden hangen zonder enige vorm van ophoping of plooien op de vloer. Deze gordijnen hebben meestal een gelijkmatige lengte en bedekken net de onderrand van het raam zonder extra stof op de vloer. Ze creëren een nette en moderne uitstraling en zijn ideaal voor ruimtes waar een strakkere en opgeruimde look gewenst is, zoals in moderne interieurs.
Stuikende gordijnen hebben een lichte ophoping of plooiing op de vloer, waarbij de stof enigszins naar voren "stuikt" of plooit. Dit wordt vaak gedaan om de gordijnen een elegante uitstraling te geven en een gevoel van diepte en textuur aan de ruimte toe te voegen. Stuikende gordijnen worden vaak gebruikt in meer traditionele en formele interieurs, waarbij de extra stof op de vloer een vleugje luxe en warmte toevoegt.
Slepende gordijnen zijn langer dan de standaardlengte en slepen over de vloer heen. Dit creëert een dramatisch effect en kan een gevoel van grootsheid en elegantie geven aan een ruimte. Slepende gordijnen worden vaak gebruikt bij speciale gelegenheden, in formele eetkamers of in ruimtes waar esthetische impact en visuele pracht gewenst zijn. Ze vereisen wel meer onderhoud om te voorkomen dat de stof vies wordt of beschadigd raakt door wrijving met de vloer.
De keuze tussen deze stijlen hangt af van de algehele inrichting van de ruimte, de gewenste uitstraling en het praktische aspect. Het is belangrijk om te overwegen hoe de gordijnen passen bij de rest van het interieur en hoe ze de functie van de ruimte kunnen verbeteren, of het nu gaat om een moderne, traditionele of opvallende uitstraling.
TIP: Koop je een nieuw huis? Houd dan ook rekening met de nog aan te brengen vloerbedekking zodat je gordijn niet te lang is!
Door de huidige situatie zitten we met z’n allen wat meer thuis dan gewoonlijk. En door het goede weer is het bij velen beginnen kriebelen om de lenteschoonmaak in te zetten. Maar hoe onderhoudt je je gordijnen? Lees hieronder onze tips.
Om je gordijnen zo lang mogelijk mooi te houden is het beter om ze enkel te wassen wanneer het moet. Zijn ze erg stoffig, dan is het beter om ze eens goed uit te kloppen, of met een stofzuiger met zachte borstel langs de stof te gaan. Of steek ze in de droogkast voor een halfuurtje op koude lucht. Al het stof is zo verdwenen. Ruiken ze niet meer zo prettig? Hang ze dan even buiten, de buitenlucht laat de stof weer helemaal opleven.
Zie je het zelf niet zitten? Naar de droogkuis! In de droogkuis zijn ze het gewend om gordijnen te reinigen en kan je zeker terecht wanneer je het zelf niet ziet zitten. Door het droge proces, behoudt de stof zijn kleur en val beter en zal ze minder gaan krimpen. Bekijk zeker of chemisch reinigen kan bij jouw stof!
Ga je toch zelf aan de slag, dan was je je gordijnen het best op een zo laag mogelijke temperatuur. Veel gordijnstoffen zijn geschikt om te wassen op 30°. Enkel als de stof het toelaat kan je voor hogere temperaturen kiezen, maar vaak is dit niet eens nodig. Zo voorkom je ook dat ze veel gaan krimpen. Lees dus zeker goed de wasvoorschriften van je stof voor je eraan begint.
Eens je eenmaal gaat beginnen is het goed om je stof voor te bereiden op het wassen. Hieronder een aantal tips:
Probeer de gordijnen zo snel mogelijk uit de machine te halen wanneer ze klaar zijn. Hang ze nat terug op, zo behouden ze het best hun vorm. Laat ze goed drogen vooraleer je strijkt of stoomt, en let zeker op dat je ze niet te heet strijkt, kijk daarbij ook op de wasvoorschriften. Veel gordijnen kunnen op de minimum temperatuur (één bolletje) of op twee bolletjes gestreken worden. Gordijnen strijk je best enkel aan de achterzijde.
Gordijnen kunnen gaan krimpen na het wassen. Zeker wanneer het gaat over natuurlijke garens zoals katoen of linnen. Het krimppercentage staat steeds aangegeven op de stof. Bij synthetische vezels zoals polyester is het krimppercentage kleiner, deze stoffen zijn meer vormvast.
Bel gratis: 078 70 90 22
Of gebruik onze online chat